Vocht vasthouden


miguel-mateo-212333

Vocht in je lichaam

Je lichaam heeft vocht nodig. Om de gewrichten soepel te houden, om een mooie huid en glanzende haren te hebben, om afvalstoffen af te voeren, om je bloed mooi dun te houden en ook om gezond te blijven. Het vocht dat in je lichaam rond gaat, bevindt zich in elke cel van je lichaam en tussen je cellen. En je kent vast wel de lymfevaten die ook water overdragen aan je bloed.

Vocht ter genezing
Soms heeft je lichaam een ontsteking. Dan zorgt je lichaam ervoor dat er vocht rond die plek komt. Denk maar aan een pijnlijke knie. Daar ontstaat al snel een zwelling. De reden daarvoor is dat je lichaam genezende stofjes naar je knie wil brengen. Die stofjes zitten in het vocht. Al dat vocht veroorzaakt een zwelling, waardoor je huid strak gespannen staat: pijn! En… dat is juist goed! Want je lichaam wil het liefste dat je een paar dagen rust houdt en je knie niet beweegt. Genezing in uitvoering! Dus… pijnlijke knie? Geef het rust!

Waarom houd je vocht vast?

1. Je drinkt te weinig. Dat klinkt vast tegenstrijdig, maar als je lichaam te weinig water krijgt, gaat het juist water hamsteren! En hoe tegenstrijdig ook: als je vocht vasthoudt, moet je meer water drinken! Drink minstens, minstens, minstens 1 liter water per dag! Zet een grote kan op je aanrecht of bureau en doe je best om het leeg te krijgen. Maar… waaróm drink je te weinig? Geen dorst? Onbewuste problemen met water?

3. Je houdt schaamte vast. Dit is een van de bijzondere ontdekkingen: mensen die onbewust schaamte in zich dragen, houden vocht vast. Het is alsof het water zich dan terug trekt in de weefsels en niet meer wil stromen. Ik heb dat vaker meegemaakt in mijn praktijk: laten cliënten hun schaamte los, dan gaat alles weer stromen: de energie, de wilskracht en ook het vocht. Cliënten meldden dan dat ze de eerste dagen vaak moesten plassen!

Waar schaam jij je voor?

Mijn vraag aan jou: waarvoor schaam jij je? Heb je ooit iets gedaan waarvoor je je schaamt? Is er iets aan je uiterlijk? Omdat je niet ‘succesvol’ zou zijn? En als je niks kunt vinden, kijk dan eens of een van je ouders zich ergens voor schaamde, of misschien zelf een opa of oma, want je kunt als kind schaamte van een ouder in jezelf opnemen.
Kijk er eens naar en breng het aan de oppervlakte. Ik wil je daar graag bij helpen.

Meld je nu aan voor de cursus

¤