Aanraking


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oxytocine, gelukshormoon!

Het blijkt dat dit hormoon een heerlijke werking heeft op ons brein: het geeft ontspanning, het verzacht pijn en het geeft ons een gevoel van geluk. Het blijkt bovendien bloeddruk te verlagen en laat stress uit je lichaam verdwijnen. Hee, dat is fantastisch! Doe mij maar een emmer daarvan, elke dag! Het versterkt de band met je partner, naasten, vrienden, vriendinnen. En tot slot verlaagt het stress, maakt het je weerbaarder tegen verslavingen en geeft het sneller een gevoel van verzadiging bij eten. Je lichaam komt sneller tot rust en angst wordt makkelijker onderdrukt. (Bron: Wikipedia.)

Waar wordt het gemaakt?

Oxytocine wordt gemaakt in de Hypothalamus. Dat is een grote grijze kwab midden in je hersenen. Die Hypothalamus is ontzettend belangrijk omdat het vele hormonen produceert die voor ons hele welzijn essentieel zijn.

Wanneer wordt oxytocine aangemaakt?

En nu komt het belangrijkste: hoe komt het dat je lichaam het aanmaakt? Dat doet het lichaam wanneer het pijn beleeft, zoals bij vrouwen die een bevalling doormaken, of als je tijdens het sporten pijn ervaart. Je lichaam maakt dan oxytocine aan, waardoor je de pijn en het ongemak beter aan kunt. Je krijgt ook meer oxytocine bij aanraking en massages.
Wat ik daarbij opmerkelijk vind, is dat oxytocine ook wordt aangemaakt wanneer mensen elkaar aankijken! Partners, ouders, kinderen, vrienden, vriendinnen versterken de band met elkaar doordat ze elkaar in de ogen kijken. Bruikbaar wanneer een relatie wat minder sterk is!

Versterking binding tussen mensen

Dr. Uvnäs-Moberg uit Zweden deed onderzoek naar oxytocine en schreef daar een helder boek over: De oxytocine factor. Benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid. Ze stelt dat als we gezond willen zijn, we naast stress beslist aandacht moeten besteden aan onthaasting en ontspanning. Tegenover veel stress moet minstens evenveel onthaasting en ontspanning staan. Dat betekent: Massage als heling bij stress!

Ik zou zeggen: Maak eens een afspraak!!

Meld je nu aan voor de cursus

¤